PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Kupina

kupina
Latinski naziv: Rubus fruticosus L. Ljekarničko ime: Folia et Fructus Rubi fruticosi Drugi nazivi: Kupina

Iđirot

idirot
Latinski naziv: Acorus calamus L. Ljekarničko ime: Rhisoma Calami Drugi nazivi: baban, iđirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen.

Petoprsta

petoprsta2
Latinski naziv: Potentilla erecta L Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

PREHRANA

Bundeva

bundeva
Bundeva (Cucurbita pepo L.) pradomovina je bundeve tropski dio Amerike gdje su je, kao već uzgajanu kulturu, zatekli prvi doseljenici iz Europe. Velikim brojem uzgajanih vrsta obiluje i Sjeverna i Južna Amerika.

Cikla

ciklaprehrana
Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Cikla je plod bogat na mikroelementima kao što su jod, bakar, selen, vanadij, vitamini B kompleksa i vitaminom C; od minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo.

Orah

orasi
Orah (genus Juglans) je biljka iz obitelji Juglandaceae. Orah potiče sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Zubi - njega

Zubi -njega -CroMaps zdravstveni vodičPravilnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu zubi se mogu, bez obzira na godine, održavati u dobrom stanju do kraja života. Ipak, zubi se s godinama mijenjaju. Mogu potamnjeti, postaju krhkiji, lakše lomljivi, a desni osjetljivije.

Pušenje, bolesti i neki lijekovi mogu još povećati probleme. Posebno treba izbjegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona te običnih guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi, ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zubi. Treba se obavezno naviknuti da se nakon obroka pojede i neka od namirnica koja prirodno "čisti" zube, primjerice jabuka ili mrkva. Sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od obolijevanja zubi.

što možete učiniti za zdravlje zubi

Kako će vaši zubi i desni odgovarati na životnu dob, ovisi o tome koliko ste se dobro o njima brinuli tijekom života. Neovisno o tome, bez obzira na životnu dob:
- zube perite barem dva puta dnevno, pastama koje ne sadrže fluorid,
- samim četkanjem teško se očisti područje između zubi, zbog toga je zube potrebno dodatno čistiti zubnim koncem,
- ako vam pranje zubi predstavlja napor, u tome vam može pomoći pranje zubi električnom četkicom ili vam netko pri tome može pomoći,
- uz svakodnevnu njegu usne šupljine, posjetite stomatologa dva puta godišnje.

 

na vrh

Komentari

 • Poštovani.
  Razveseli me svaki ovakav pametan tekst.
  Molim pomoć u pronalaženju kalodonta bez fluorida.
  Unaprijed zahvaljujem i želim vam sretnu i uspješnu Novu godinu.
  S poštovanjem
  d pančić

  Komentar darko pančić, 01/01/2012 12:59pm (7 years ago)

 • Napravite sami svoj kaladont - malo cimeta na četkicu i time perite zube, poslije pranja se usta izapiru zelenim čajem ili mentom.

  1 žlica morske soli, 1 žlica sode bikarbone, 1 žlica domaćeg meda, listić sitno sjeckan majčine dušice ili žalfije, sve dobro izmiješati da bi dobili gustu smjesu.

  Zapamtite da je četkica, a ne kaladont, ta koja čisti vaše zube!

  Komentar Olga, 23/02/2011 8:17pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.