PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Iđirot

idirot
Latinski naziv: Acorus calamus L. Ljekarničko ime: Rhisoma Calami Drugi nazivi: baban, iđirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen.

Kupina

kupina
Latinski naziv: Rubus fruticosus L. Ljekarničko ime: Folia et Fructus Rubi fruticosi Drugi nazivi: Kupina

Petoprsta

petoprsta2
Latinski naziv: Potentilla erecta L Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

PREHRANA

Niacin

vitamini2
Naziv niacin uključuje nikotinamid (PP) i nikotinsku kiselinu (Vitamin B3). Spada u vitamine topljive u vodi i one s koenzimatskim djelovanjem. Niacin se oralno brzo apsorbira iz probavnog trakta i disribuira u sva tkiva.

C vitamin

vitamini2
Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. Iako je vitamn C jedan je od najviše istraživanih vitamina i iako poznajemo brojne procese u organizmu u kojima on sudjeluje ipak...

DL-Fenilalanin

aminokiseline
DL-Fenilalanin (DLPA) - ovaj oblik esencijalne aminokiseline fenilalanina je mješavina podjednakih dijelova D (sintetičkog) i L (prirodnog) fenilalanina. DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma).
Pretraživanje bolesti po abecedi

Zubi - njega

Zubi -njega -CroMaps zdravstveni vodičPravilnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu zubi se mogu, bez obzira na godine, održavati u dobrom stanju do kraja života. Ipak, zubi se s godinama mijenjaju. Mogu potamnjeti, postaju krhkiji, lakše lomljivi, a desni osjetljivije.

Pušenje, bolesti i neki lijekovi mogu još povećati probleme. Posebno treba izbjegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona te običnih guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi, ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zubi. Treba se obavezno naviknuti da se nakon obroka pojede i neka od namirnica koja prirodno "čisti" zube, primjerice jabuka ili mrkva. Sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od obolijevanja zubi.

što možete učiniti za zdravlje zubi

Kako će vaši zubi i desni odgovarati na životnu dob, ovisi o tome koliko ste se dobro o njima brinuli tijekom života. Neovisno o tome, bez obzira na životnu dob:
- zube perite barem dva puta dnevno, pastama koje ne sadrže fluorid,
- samim četkanjem teško se očisti područje između zubi, zbog toga je zube potrebno dodatno čistiti zubnim koncem,
- ako vam pranje zubi predstavlja napor, u tome vam može pomoći pranje zubi električnom četkicom ili vam netko pri tome može pomoći,
- uz svakodnevnu njegu usne šupljine, posjetite stomatologa dva puta godišnje.

 

na vrh

Komentari

 • Poštovani.
  Razveseli me svaki ovakav pametan tekst.
  Molim pomoć u pronalaženju kalodonta bez fluorida.
  Unaprijed zahvaljujem i želim vam sretnu i uspješnu Novu godinu.
  S poštovanjem
  d pančić

  Komentar darko pančić, 01/01/2012 12:59pm (8 years ago)

 • Napravite sami svoj kaladont - malo cimeta na četkicu i time perite zube, poslije pranja se usta izapiru zelenim čajem ili mentom.

  1 žlica morske soli, 1 žlica sode bikarbone, 1 žlica domaćeg meda, listić sitno sjeckan majčine dušice ili žalfije, sve dobro izmiješati da bi dobili gustu smjesu.

  Zapamtite da je četkica, a ne kaladont, ta koja čisti vaše zube!

  Komentar Olga, 23/02/2011 8:17pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.