BILJKA SE PREPORUČA ZA

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.

Pijelonefritis

Pijelonefritis
Pijelonefritis je akutna ili kronična upala pijelona bubrega i potpornog tkiva bubrežnih putova, a uzrokovana je bakterijama. Nastaje najčešće prodorom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Urinarni sustav pomaže u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ŽutikaLatinski naziv: Berberis vulgaris L.
Ljekarničko ime: Radix, Fructus Berberidis, Cortex Berberidis radicis
Drugi nazivi: žutika, šimširka, žuti šipak, trpka žutika, žutica.

Žutika -CroMaps zdravstveni vodičŽutika naraste i do tri metra visoko, s povijenim granama, sivom korom i žutim drvetom iznutra. Zelenosivo lišće je sitno nazubljeno čvrsto, obrnuto jajolikog oblika i leži na kratkim peteljkama u čupercima iz kojih izrastu po jedan ili dva trna. Cvate od travnja do srpnja u malenim žutim cvjetićima koji su složeni u viseće grozdove. Plod je duguljasta oblika i svijetlocrvene boje.

Žutika je vrlo rasprostranjena po cijeloj Evropi. Žutika raste na sunčanim mjestima po kamenitim brežuljcima, među šikarama, uz puteve i rubove šuma u svim našim krajevima. Uzgaja se i kao živa ograda.

Ljekoviti dijelovi biljke
Ljeti se sabire lišće, kora s grana i korijena, a zrele bobe u jesen. Suši se na suncu ili na umjetnoj toplini, bobe moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju.

Ljekovito djelovanje
Glavni je sastojak izokinonski alkaloid, berberin koji sprečava razvoj mikroorganizama, djeluje tako da povećava sekreciju jetrenih stanica, potiče rad glatkih mišića žučovoda, djeluje i kao diuretik. Cijela biljka upotrebljava se kao lijek protiv slabe probave, žutice, bolesti jetre, bolesti prostate, infekcija mokraćnih puteva i pospješuje izlučivanje žuči.

Nije preporučeno koristiti se za vrijeme trudnoće.

Recepti
Korijenje i koru stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoji poklopljeno 20 minuta, zatim se procijedi.

Koru, korijenje i podanke koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremamo kao uvarke, dekokte budući je potrebno duže vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.