BILJKA SE PREPORUČA ZA

Ureaplasma urealyticum

ureaplazma
Kod simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta - infekcija urogenitalnog sustava praćenih kliničkim simptomima, izolirane su tri vrste uzročnika iz ove skupine: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium.

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Benigna hiperplazija prostate

prostatabenigna.jpg
Benigna hiperplazija prostate (BHP) označava stanje bujanja (povećanja) žljezdanog tkiva prostate, koje se u svih muškaraca počinje zbivati negdje oko 40. godine života, kao posljedica hormonskih promjena.

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ŽutikaLatinski naziv: Berberis vulgaris L.
Ljekarničko ime: Radix, Fructus Berberidis, Cortex Berberidis radicis
Drugi nazivi: žutika, šimširka, žuti šipak, trpka žutika, žutica.

Žutika -CroMaps zdravstveni vodičŽutika naraste i do tri metra visoko, s povijenim granama, sivom korom i žutim drvetom iznutra. Zelenosivo lišće je sitno nazubljeno čvrsto, obrnuto jajolikog oblika i leži na kratkim peteljkama u čupercima iz kojih izrastu po jedan ili dva trna. Cvate od travnja do srpnja u malenim žutim cvjetićima koji su složeni u viseće grozdove. Plod je duguljasta oblika i svijetlocrvene boje.

Žutika je vrlo rasprostranjena po cijeloj Evropi. Žutika raste na sunčanim mjestima po kamenitim brežuljcima, među šikarama, uz puteve i rubove šuma u svim našim krajevima. Uzgaja se i kao živa ograda.

Ljekoviti dijelovi biljke
Ljeti se sabire lišće, kora s grana i korijena, a zrele bobe u jesen. Suši se na suncu ili na umjetnoj toplini, bobe moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju.

Ljekovito djelovanje
Glavni je sastojak izokinonski alkaloid, berberin koji sprečava razvoj mikroorganizama, djeluje tako da povećava sekreciju jetrenih stanica, potiče rad glatkih mišića žučovoda, djeluje i kao diuretik. Cijela biljka upotrebljava se kao lijek protiv slabe probave, žutice, bolesti jetre, bolesti prostate, infekcija mokraćnih puteva i pospješuje izlučivanje žuči.

Nije preporučeno koristiti se za vrijeme trudnoće.

Recepti
Korijenje i koru stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoji poklopljeno 20 minuta, zatim se procijedi.

Koru, korijenje i podanke koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremamo kao uvarke, dekokte budući je potrebno duže vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.