BILJKA SE PREPORUČA ZA

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Pijelonefritis

Pijelonefritis
Pijelonefritis je akutna ili kronična upala pijelona bubrega i potpornog tkiva bubrežnih putova, a uzrokovana je bakterijama. Nastaje najčešće prodorom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Urinarni sustav pomaže u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ŽutikaLatinski naziv: Berberis vulgaris L.
Ljekarničko ime: Radix, Fructus Berberidis, Cortex Berberidis radicis
Drugi nazivi: žutika, šimširka, žuti šipak, trpka žutika, žutica.

Žutika -CroMaps zdravstveni vodičŽutika naraste i do tri metra visoko, s povijenim granama, sivom korom i žutim drvetom iznutra. Zelenosivo lišće je sitno nazubljeno čvrsto, obrnuto jajolikog oblika i leži na kratkim peteljkama u čupercima iz kojih izrastu po jedan ili dva trna. Cvate od travnja do srpnja u malenim žutim cvjetićima koji su složeni u viseće grozdove. Plod je duguljasta oblika i svijetlocrvene boje.

Žutika je vrlo rasprostranjena po cijeloj Evropi. Žutika raste na sunčanim mjestima po kamenitim brežuljcima, među šikarama, uz puteve i rubove šuma u svim našim krajevima. Uzgaja se i kao živa ograda.

Ljekoviti dijelovi biljke
Ljeti se sabire lišće, kora s grana i korijena, a zrele bobe u jesen. Suši se na suncu ili na umjetnoj toplini, bobe moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju.

Ljekovito djelovanje
Glavni je sastojak izokinonski alkaloid, berberin koji sprečava razvoj mikroorganizama, djeluje tako da povećava sekreciju jetrenih stanica, potiče rad glatkih mišića žučovoda, djeluje i kao diuretik. Cijela biljka upotrebljava se kao lijek protiv slabe probave, žutice, bolesti jetre, bolesti prostate, infekcija mokraćnih puteva i pospješuje izlučivanje žuči.

Nije preporučeno koristiti se za vrijeme trudnoće.

Recepti
Korijenje i koru stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoji poklopljeno 20 minuta, zatim se procijedi.

Koru, korijenje i podanke koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremamo kao uvarke, dekokte budući je potrebno duže vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.